ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ 

NUR4051

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τύπος μαθήματος

Μικτό (θεωρία + άσκηση πράξης)

Τυπικό Εξάμηνο 

Δ΄

Ω/εβδ.

2 ώρες θεωρία + 2 ώρες άσκηση πράξης

Διδ. Μονάδες

4.8

Επίπεδο μαθήματος

Υποχρεωτικό

Προαπαιτούμενα

-

 

Σκοπός του μαθήματος

Είναι να εξοικειώσει το σπουδαστή με την επιστήμη της διατροφής να κατανοήσει τις βασικές αρχές της καθώς και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης των τροφών και κατάστασης της υγείας μας. 

Το μάθημα αυτό στον τομέα της διαιτητικής εξοικειώνει το σπουδαστή με μαθηματικά μοντέλα που αναφέρονται στις ενεργειακές δαπάνες του ατόμων καθώς και με βασικούς διαιτητικούς υπολογισμούς.

 

Στόχοι του μαθήματος

Η απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και η ωφέλιμη παρουσία του σπουδαστή στον εργασιακό του χώρο. 

 

Περιγραφή μαθήματος  Εισαγωγή :

Ορισμοί εννοιών : Διατροφή. Θρεπτικά συστατικά. Διατροφική κατάσταση. Διαιτητική. Διαιτητικό ιστορικό. Διατροφικό ιστορικό. Κλινική διαιτητική. Κακή διατροφή. Ελλιπής διατροφή.

Βασικές αρχές διατροφής :

Απαιτήσεις σε ενέργεια. Υδατάνθρακες. Λίπη. Κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Απαραίτητα λιπαρά οξέα. Πρωτεΐνες. Απαραίτητα αμινοξέα. Βιολογική αξία πρωτεϊνών. Βιταμίνες: πηγές, φυσιολογικός ρόλος και συμπτώματα ανεπάρκειας. Μακροστοιχεία και Ιχνοστοιχεία : πηγές, φυσιολογικός ρόλος και συμπτώματα ανεπάρκειας. Ο ρόλος του νερού. Πέψη, απορρόφηση και ενδιάμεσος μεταβολισμός των θρεπτικών συστατικών.

Διαιτητικές συστάσεις.  

Διάκριση υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,  Η Μεσογειακή διατροφή ως παγκόσμιο πρότυπο και η αξία της Μεσογειακής δίαιτας, καθώς και η συμβολή της στην διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας.

Φυσιολογική διατροφή: βρεφική, νηπιακή και παιδική ηλικία. Εφηβεία. Ενηλικίωση.

Γεροντική ηλικία. Τοκετός και γαλουχία. Αθλητών. 

Διαιτητική αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών

Αναιμίες. Διαβήτης. Υπερλιπιδαιμίες. Γαστρεντερικές παθήσεις. Νεφροπάθειες. Υπέρταση. Οστεοπόρωση. Καρκίνος.

Βιβλιογραφία

$1              Γιωτάκη Ε., 2007. Συνταγές και διατροφολογία για υγιεινή διατροφή: Οδηγός διατροφής και για διαβητικούς. Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα   

$1              Sheila J. & Jasmine J., 2008. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. B.I. Publications Pvt.

Ltd. New Delhi.

$1              Grodner M., Long S. & DeYoung S., 2004. Foundations and clinical applications of nutrition: a nursing approach. Mosby, St. Louis.

MAYO CLINIC Diet Manual’, 7th Edition. Mosby, Baltimore,

 

 

 

                                          

 

                  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΠΡΟΣΒΑΣΗ |  ΧΑΡΤΗΣ | ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ

 

 

 

 

© T.E.I. Ηπείρου | Τμήμα Νοσηλευτικής | 4o χιλ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών | Τ.Κ. 45500 | Ιωάννινα | Τηλ. 2651050771, 2651050770 |email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Νομοθεσία Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΗ