Περιγραφή του Τμήματος Νοσηλευτικής

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, είχαν ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό και την σταδιακή διαφοροποίηση των γνώσεων, που είναι αναγκαίες για την επαγγελματική ζωή του Νοσηλευτή. Ταυτόχρονα, η συνεχής πρόκληση για την απόκτηση αυτόνομου ρόλου σε επαγγελματικό επίπεδο ανάμεσα στις υπόλοιπες επιστήμες υγείας προκάλεσαν αυξημένο αίτημα από τους νοσηλευτές για εκπαίδευση/ κατάρτιση/ επιμόρφωση.

Η Νοσηλευτική επιστήμη συνδυάζει απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα και εφαρμόζει πράξη βασισμένη σε αποδείξεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες Νοσηλευτές απαιτείται να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους μέσα από την βιβλιογραφία, από επιστημονικά Νοσηλευτικά περιοδικά και Νοσηλευτικά βιβλία. Αυτό οφείλεται αφενός στην πίεση που υπάρχει από την αγορά για περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο κοινωνικό σύνολο, αφετέρου στην εντολή από τους επιστημονικούς οργανισμούς (όπως η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος,, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών - ICN κ.λπ.) που δημιουργούν οι ίδιοι οι νοσηλευτές.

Στην Ελλάδα μέχρι την δεκαετία του '80, η νοσηλευτική εκπαίδευση πραγματοποιούταν σε ανώτερες Σχολές, με τριετή κύκλο φοίτησης, μεταξύ των οποίων και τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Την δεκαετία του '80 με την Ίδρυση των ΤΕΙ (το 1983) η εκπαίδευση των Νοσηλευτών τοποθετήθηκε επίσημα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα πρώτα προγράμματα σπουδών οργανώθηκαν στην βάση των προγραμμάτων των Κ.Α.Τ.Ε.Ε., από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Από εκείνο το χρονικό σημείο η Νοσηλευτική ξεκίνησε να διδάσκεται στα ΤΕΙ (δύο τμήματα στο ΤΕΙ Αθήνας και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λαμία, Λάρισα, και το 1984 ιδρύεται και το τμήμα του ΤΕΙ Μεσολογγίου με παράρτημα στα Ιωάννινα που στη συνέχεια το 1994 μετασχηματίστηκε σε ΤΕΙ Ηπείρου).

Το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου καθορίζει το Πρόγραμμα Σπουδών σύμφωνα με τις επιταγές της Διακήρυξη της Bologna για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νόμους που διέπουν την Νοσηλευτική Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τη διακήρυξη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και υιοθετεί:

  • Ένα σύστημα πτυχίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκρίσιμου επιπέδου, με το οποίο θα εξασφαλίζεται στους Ευρωπαίους πολίτες η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης διεθνώς.
  • Ένα σύστημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα βασίζεται σε τρεις κύκλους σπουδών. Ο πρώτος θα οδηγεί στο βασικό Πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης μετά από επιτυχή φοίτηση διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών. Ο δεύτερος κύκλος θα οδηγεί στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα. Ο τρίτος κύκλος θα οδηγεί σε Διδακτορικό Δίπλωμα.
  • Ένα σύστημα πιστωτικών μονάδων όμοιο με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS) το οποίο θα αποτελέσει το μέσο προώθησης της κινητικότητας των φοιτητών.

Η Ελληνική Πολιτεία με την ψήφιση του Ν.2916/2001 ενσωματώνει τα παραπάνω στοιχεία διακήρυξης της Bologna την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του Τεχνολογικού τομέα, στον οποίο εντάσσεται η Νοσηλευτική επιστήμη και την οποία εφαρμόζει και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Επισκέπτες

Today93
Total2120404
1
Online

     

Φορείς

   

Επικοινωνία

+30 26510-50771
+30 26510-50713
+30 26510-50733 (FAX)
 

4o χιλ. Ε.Ο Ιωαννίνων-Αθηνών
Ιωάννινα, 45500
 
 
email        Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
     NursingApp